50 tinten creatief – 0 jaar – aangeboren creativiteit

Home / Nieuws / 50 tinten creatief / 50 tinten creatief – 0 jaar – aangeboren creativiteit

Deze week startte mijn 50e levensjaar en mijn missie voor dit laatste jaar als 40er is om vanuit de verschillende fases in mijn eigen leven te kijken naar creativiteit. Creativiteit is een belangrijk thema in mijn leven. Als kind werd ik al door mijn literaire en kunstzinnige vader gestimuleerd tot lezen en tekenen. Dus een opleiding tot creatieve communicatie persoon was niet verrassend en de laatste 11 jaar heb ik alle informatie en ervaring rondom creatief denken, -leiderschap en -mindset opgeslurpt in basis-deskundigheids- en master opleidingen rondom deze thema’s. Creativiteit gaat een steeds grotere rol spelen in onze snel veranderende wereld. We kunnen minder vaak terugvallen op het bekende en moeten creatief omgaan met situaties waar we nog nooit voor hebben gestaan.

Ik ben gegrepen door het thema en ervaar hoeveel de ontwikkeling van mijn creativiteit me heeft gebracht, zowel in mijn werk als privé. Ik wil mijn passie, inzichten en ook zeker mijn vragen en onzekerheden rondom deze thema’s delen. Het liefst besmet ik iedereen die ik ken met het creativiteitsvirus. Het zit in alles en vind het onwijs interessant om in mijn 50e levensjaar terug te blikken op de verschillende fases van mijn leven om zo te ontdekken waar het allemaal in zit. Leuk om te ontdekken, interessant om te bekijken wat ik ervan mee kan nemen in de opvoeding van mijn eigen kind en om het besmettingsgevaar voor de mensen rondom mij te vergroten. Ik hoop dat het 50 tinten prikkelende inspiratie oplevert die de honger naar creativiteit opwekt!

Deze week start ik mijn reeks van 51 blogs (van 0 tot 50 jaar) met creativiteit bij geboorte. Is het aangeboren? Wat brengen we mee deze wereld in wat ons helpt in de verdere ontwikkeling van onze creativiteit? Gevolgd door de creativiteit van een 1-jarige, 2-jarige, 3-jarige enzovoorts tot ik over 51 weken bij mijn 50e verjaardag afsluit met mijn kijk op creativiteit voor de toekomst. Geen idee waar het me allemaal langs zal leiden, maar alleen al het uitzoeken van foto’s van elk jaar om de wekelijkse blogs mee te omlijsten was al een genot. Uiteraard zijn er een aantal belangrijke mijlpalen rondom de ontwikkeling van creativiteit, zoals het moment waarop ik naar school ging, toen ik op mijn 17e het huis verliet voor een jaar op onbekende grond in Amerika. De creatieve moves waarmee ik Chris voor me heb gewonnen en onderschat niet de creativiteit die ik nu uit de kast moet trekken als moeder van een puber. En last, but not least, de druk op mijn creativiteit toen ik mijn eigen bedrijf begon. Maar dat komt later. We beginnen bij het begin.

Ik word op 19 maart 1970 om 23.00 uur geboren in Bergen op Zoom als tweede kind in het jonge gezin van een vader en moeder van 24 en 25 jaar. Mijn vader zat in de opvolging van het bedrijf van zijn vader en mijn moeder had haar baan in de verpleging opgezegd om voor de kinderen te zorgen. Want dat deed je in die tijd. Mijn vader was op zijn fietsje de dokter gaan halen, maar daar kon ik allemaal niet op wachten, dus ik was er voor de dokter. Wat voorspelt dit plaatje over de ontwikkeling van mijn creativiteit?

Ten eerste dat ik, net als de meeste andere baby’s die waar ook ter wereld geboren worden, de basishouding bezit die bijdraagt aan creativiteit. Open voor nieuwe ervaring. Duh, alles is immers nieuw. Vertrouwen. Je zult wel moeten, want je kunt nog niks, dus je moet er als pasgeborene op vertrouwen dat je ouders of verzorgers je voeden en verzorgen, zodat je je gezond kunt ontwikkelen op alle fronten. En natuurlijk nieuwsgierigheid. Als jonge baby is je wereldje nog klein en wazig en neem je vooral beweging, licht en vormen waar in grijstinten. Dat ontwikkelt zich allemaal in rap tempo in het eerste jaar door een gezonde dosis nieuwsgierigheid.

Gelukkig ben ik als gezonde baby geboren in een veilige omgeving waar ik me open kon stellen, volledig kon vertrouwen dat er goed voor me werd gezorgd. En mijn nieuwsgierigheid kon ik de kost geven in de gezellige Brabantse familie waar ik continu werd omringd door opa’s, oma’s, tantes, neefjes, nichtjes, en veel vrienden van mijn ouders, in Brabant ook bekend als tantes en ooms. Dus de basisprincipes voor creatieve mindset, check.

Tel daarbij op dat jonge ouders in de jaren ‘70 veel vrijer waren dan de ouder die ik later zelf ben geworden. Mijn ouders hebben hartstikke goed voor me gezorgd, maar hebben zeker niet bovenop me gezeten. Van zelfstandigheid was bij geboorte uiteraard nog geen sprake, maar al vrij snel daarna kwam de filosofie: in de box spelen doe je maar lekker zelf en van huilen word je vanzelf moe, dus er is ‘s bij de avondslaap geen enkele reden om terug naar beneden te worden gehaald voor troost en nog meer prikkels… Ik ben er van overtuigd dat hier het zaadje is geplant voor een zelfstandige ontwikkeling waarin je ervaart dat de basis veilig is en je daarbinnen zelf moet ontdekken wat voor jou werkt. Uiteraard in het eerste jaar letterlijk in babystapjes, maar zoals een van mijn lieve psychologenvriendinnen altijd zegt: “Het komt allemaal meteen in je klei….” Dus ook: stevige klei, check!

Ik noem het heel simpel, maar ik realiseer me dat ik een bofkont ben dat ik in deze omstandigheden in dit nest geboren ben en dat het dit stevige fundament is waar ik mij vrij op heb kunnen ontwikkelen. En jij? Heb jij er wel eens over nagedacht hoe jouw creatieve fundament eruit ziet? Leuk om deze week over na te denken en laat me weten als je mooie inzichten hebt. Leuk om te delen.

Ik ga me deze week in rap tempo verder ontwikkelen, want in de blog van volgende week vier ik alweer mijn eerste verjaardag. Hopelijk tot dan!

*******

Over de blogreeks 50 tinten creatief

Op 19 maart 2019 startte mijn 50e levensjaar en mijn missie voor dit laatste jaar als 40er is om vanuit de verschillende fases in mijn eigen leven te kijken naar creativiteit. Creativiteit gaat een steeds grotere rol spelen in onze snel veranderende wereld. We kunnen minder vaak terugvallen op het bekende en moeten creatief omgaan met situaties waar we nog nooit voor hebben gestaan. Ik ervaar hoeveel de ontwikkeling van mijn creativiteit me heeft gebracht, zowel in mijn werk als privé. Ik wil mijn passie, inzichten en ook zeker mijn vragen en onzekerheden rondom deze thema’s delen en doe dat in dit geval met mijn blogreeks 50 tinten creatief. Hierin reflecteer ik in 51 blogs (van geboorte tot met 50e) op elk levensjaar aan de hand van een foto en een aspect van creativiteit bespreek vanuit mijn eigen herinneringen. Ik eindig op mijn 50e verjaardag met de laatste blog waarin ik mijn visie op creativiteit in de toekomst deel. Ik hoop dat het 50 tinten prikkelende inspiratie oplevert die de honger naar creativiteit opwekt en hoor graag inzichten en persoonlijke ervaringen van mijn lezers!

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter