50 tinten creatief – 1 jaar – de eerste stapjes

Home / Nieuws / 50 tinten creatief / 50 tinten creatief – 1 jaar – de eerste stapjes

De titel impliceert dat ik al liep toen ik 1 jaar oud was, maar niets is minder waar. Ik was een billenschuiver. Of beter gezegd een stuiterbal. Ik had een briljante techniek ontwikkeld om met 1 been onder me getrokken en het andere vooruit gestoken, stuiterend op mijn billen heel snel daar te komen waar ik wilde zijn. Op mijn bestemming aangekomen, trok ik me op aan tafels, stoelen, broekspijpen of wat er dan ook voor handen was om mee te kunnen kijken en mijn nieuwsgierigheid (of niet aflatende honger) te stillen. Doordat ik zo mobiel was op mijn billen, had ik geen noodzaak om te gaan lopen. Waarom het risico nemen om keer op keer om te vallen en mezelf te bezeren als ik al een andere methode heb die net zo doeltreffend is?

Ik realiseer me dat het ook zo gaat met de ontwikkeling van mijn creativiteit. Even voor de duidelijkheid. Om te leren lopen heb je geen sprankje creativiteit nodig. Waarom leg ik dan toch de link tussen creativiteit en leren lopen? De linking pin is motivatie. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is creativiteit niet aangeboren. Ik geloof wel dat de een wat meer gemotiveerd is om bijvoorbeeld anders naar zaken te kijken en om meer opties te genereren, waar een ander wellicht meer motivatie heeft om de normaalcurve te analyseren… Voor iedereen is de ontwikkeling van vaardigheden een kwestie van keihard werken. En creatief denken is, net als wiskunde, een vaardigheid.

Ik krijg vaak de opmerking “Ja, maar jij bent creatief.” En ja, we kunnen gerust vaststellen dat ik altijd meer gemotiveerd ben geweest om nieuwe dingen uit te proberen dan om bestaande parabolen tot in detail te analyseren. Maar ook ik ben vooral creatief wanneer ik gemotiveerd ben en ik ben gemotiveerd als ik er beter van word. Wanneer ik merk dat datgene wat ik doe niet werkt, ga ik op zoek naar andere manieren. Dat is nog niet per sé creatief. Dat is simpelweg de motivatie of noodzaak om een vaardigheid te ontwikkelen. Net zoals je wilt leren lopen, omdat het je sneller van A naar B brengt en letterlijk tot grotere hoogten stuwt dan billenschuiven.

Pas toen ik creativiteit ging bestuderen en leerde hoe ik het bewust kon aan- en inzetten, heb ik mijn creativiteit hard kunnen laten groeien. Dat werd vooral van belang toen mijn eigen bedrijf begon en merkte dat ik meer creativiteit nodig had om de creativiteit van anderen aan te zetten. Doordat ik in mijn studie werd uitgedaagd bewust aan de slag te gaan met creativiteit, merkte ik dat ik vloeiender werd in het genereren van ideeën en dat mijn ideeën origineler werden. Dat zeg ik nu heel eenvoudig, maar ik ben me dit pas later bewust geworden toen ik tijdens mijn master een creativiteitstest van Paul Torrance onderging waarin ik leerde dat creativiteit wordt gemeten aan de hand van de mate van vlotheid, originaliteit, uitwerking en flexibiliteit van je ideeën.

Maar we dwalen af naar mijn volwassen jaren. Terug naar de motivatie van mijn 1 jarige ik. Lange tijd was ik dus blijkbaar perfect tevreden met mijn capaciteit om mij zittend van A naar B te verplaatsen. Ik weet niet wat heeft gemaakt dat ik uiteindelijk toch ben gaan oefenen om op eigen benen te staan, maar ik vermoed dat een aantal factoren aanwezig is geweest. (1) De motivatie om het te doen, die naar alle waarschijnlijkheid is voortgekomen uit een gebrek van datgene dat ik al deed. (2) De kracht om het te doen. Als kind is dat simpelweg de kracht en anatomische verhouding die het mogelijk maakt. Ik had gelukkig geen lichamelijke beperkingen die me tegen hielden. (3) De stimulans om beter te worden. Mijn ouders zullen me zeker te weten bij mijn kleine vingertjes hebben gepakt om me tot staan te krijgen en met engelengeduld door de kamer hebben geleid. (4) En vertrouwen. Mijn ouders zullen me steeds een stukje verder los hebben gelaten tot ik op een dag mijn eerste rondje salontafel onder luid applaus en gejuich zal hebben afgelegd.

Dat was ergens in 1971. Nu 48 jaar later adviseer ik iedereen die zijn creatieve vaardigheden wil ontwikkelen om precies dat te doen. Zoek de motivatie om aan de slag te gaan. Zou het niet fantastisch zijn als je in onze snel veranderende wereld waarin je niet meer terug kunt vallen op het bekende, de vaardigheid hebt om continu gave nieuwe dingen te bedenken? Train je creatieve spieren door het gewoon veel en vaak te doen. Hoe meer je valt, hoe vaker je ook weer op kunt staan. En omring jezelf met mensen die je stimuleren. Die je vastpakken als het nodig is en die je ook los laten als het veilig is en je daarmee het vertrouwen geven dat je het kan. Voordat je het weet, heb je je eerste overwinning op je naam.

Welke overwinning is voor jou belangrijk? Voor mij was het mijn rondje salontafel. Wat ga jij doen om je supporters aan het juichen te krijgen? Ik hoor het graag! Dan ga ik me ondertussen verdiepen in mijn derde levensjaar. Tot volgende week!

*******

Over de blogreeks 50 tinten creatief

Op 19 maart 2019 startte mijn 50e levensjaar en mijn missie voor dit laatste jaar als 40er is om vanuit de verschillende fases in mijn eigen leven te kijken naar creativiteit. Creativiteit gaat een steeds grotere rol spelen in onze snel veranderende wereld. We kunnen minder vaak terugvallen op het bekende en moeten creatief omgaan met situaties waar we nog nooit voor hebben gestaan. Ik ervaar hoeveel de ontwikkeling van mijn creativiteit me heeft gebracht, zowel in mijn werk als privé. Ik wil mijn passie, inzichten en ook zeker mijn vragen en onzekerheden rondom deze thema’s delen en doe dat in dit geval met mijn blogreeks 50 tinten creatief. Hierin reflecteer ik in 51 blogs (van geboorte tot met 50e) op elk levensjaar aan de hand van een foto en een aspect van creativiteit bespreek vanuit mijn eigen herinneringen. Ik eindig op mijn 50e verjaardag met de laatste blog waarin ik mijn visie op creativiteit in de toekomst deel. Ik hoop dat het 50 tinten prikkelende inspiratie oplevert die de honger naar creativiteit opwekt en hoor graag inzichten en persoonlijke ervaringen van mijn lezers!

 

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter