Succesrecepten voor organisaties in beweging

Verandering van Spijs

Succesrecepten voor sterrenteams

Verandering van Spijs is de invulling van mijn wens om organisaties te helpen zelf een creatief klimaat te creëren. Een boek dat mensen binnen de organisatie handvatten biedt om, in de schaarse tijd die ze hebben, creativiteit te vergroten en (pro)actief te participeren in het continu verbeteren van de organisatie.

 

Het is een managementkookboek met succesrecepten voor organisaties in beweging. Succesvol veranderen in vier fasen, menugangen dus; uit elke gang kun je het gerecht kiezen dat het best past bij jouw organisatie en verandering. Voor je aan de slag gaat met creatieve gerechten, is het handig alles goed voor te bereiden (mise en place). Dan kun je aan de slag met ontwikkeling van creativiteit (amuses). Er moet honger naar de verandering ontstaan (voorgerechten). Vervolgens moet je aan het werk met de hoofdmoot; het bedenken en vormgeven van de verandering (hoofdgerechten). En tot slot wil je kunnen smullen van de kers op de taart wanneer de verandering door de implementatie een feit wordt (nagerechten).

Het is geen zware theoretische kost, maar een mix van theorie, praktijk en werkvormen. Elk hoofdstuk is namelijk opgebouwd uit de volgende ingrediënten:

  • De denkkracht die effectief is in deze fase van de verandering
  • Een ervaringsdeskundige vertelt hoe de denkkracht hem heeft geholpen in deze fase
  • Hoe betrek je je teamleden en andere stakeholders om samen de verandering vorm te geven?
  • Vijf veranderrecepten om je te inspireren of om direct mee aan de slag te gaan
  • André Gerrits, chefkok van ‘t Amsterdammertje, luidt elk hoofdstuk uit met zijn ervaring als ondernemer, restaurateur en leider van een keukenbrigade. En natuurlijk sluit hij elke menugang af met een passend recept om thuis te proberen.
Bij een aantal werkvormen in het boek zijn praktische materialen beschikbaar.

De smaakmakers

(ANS montage)Ans van Dalen

Ans van Dalen heeft verschillende managementfuncties bekleed bij ING. Ze heeft veel veranderingen meegemaakt, begeleidt en gestuurd. Zij deelt in de inleiding van mijn boek haar ervaringen over wat je wel en beter niet kunt doen als je je medewerkers wilt meenemen om de verandering samen tot een succes te maken. Ik heb in verschillende projecten met Ans samengewerkt en ervaren dat zij de creatieve leider is die duidelijk een doel voor ogen heeft en de kracht in haar team naar boven haalt om de doelen te halen en waar mogelijk te overtreffen. Hoe? Door duidelijk te zijn over waar ze staat en waar ze naartoe gaat. Door mensen vervolgens het vertrouwen en de vrijheid te geven om er op hun best mogelijke manier invulling aan te geven. En door plezier op de werkvloer te promoten, omdat iedereen beter presteert als hij datgene doet waar hij blij van wordt.

26_Nienke Tode-GottenbosNienke Tode Gottenbos

Vet is officieel geen basissmaak en zou daarom geen plek krijgen in mijn managementboek waar ik ruimte geef aan de vijf basissmaken. Maar vet is juist zo’n mooie beeldspraak in het kader van veranderen. Vooral als kosten onder druk staan, is ‘vermageren’ vaak de eerste gedachte. Maar is dat nu wel zo verstandig? Net als in de voeding heeft vet in de organisatie een functie. Verzadigde vetten zorgen voor stabiliteit en stevigheid. Onverzadigde vetten voor vloeibaarheid en flexibiliteit. Een eeuwenoud principe dat in de natuur goed werkt en daarom een mooie bron van inspiratie. Voedingsdeskundige Nienke Tode-Gottenbos vertelt hier alles over in de inleiding van mijn boek. Nienke is kruidengeneeskundige, darmtherapeut en voedingskundige. Ze is iemand die van alles het naadje van de kous wil weten. Ze geeft naast oplossingen ook graag kennis mee om de zelfredzaamheid te vergroten.

zinp52_BAR6566 ZWAndre Gerrits

André Gerrits is sinds 2009 eigenaar van restaurant ’t Amsterdammertje. Zijn restaurant werd in 2010 bekroond met een Michelin-ster. André kruidt elk hoofdstuk van mijn managementkookboek met zijn ervaringen op het gebied van het starten en runnen van een professionele organisatie. Hij trakteert bovendien in alle volgende hoofdstukken op een gerecht passend bij de menugang.

34_Kees HovinghKees Hovingh

Kees Hovingh werkt als internist-vasculair geneeskundige in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. De internist wordt ook wel gezien als ‘de ‘huisarts in een ziekenhuis’, of ‘puzzelaar’. Kees onderzoekt de patiënt van top tot teen om een zo goed mogelijk beeld te krijgen. Het diagnostisch proces vereist dus een brede blik. Wat heeft het diagnostisch denken van een arts te maken met het nemen van zakelijke beslissingen in organisaties? Alles. Ook in organisaties hebben we er baat bij eerst goed van boven tot onder te onderzoeken waar de pijn vandaan komt. Om duidelijk in kaart te brengen hoe zaken samenhangen. Als je de echte oorzaak wilt aanpakken in plaats van een symptoom te bestrijden, helpt het om diagnostisch te denken. Kees vertelt bij de mise en place hoe dat gaat.

60_Tim Hurson

Tim Hurson

Ik ben er trots op dat Tim Hurson enthousiast was over mijn boek en zijn ervaring hierin wilde delen. Tim heeft namelijk het productief denken-model ontwikkeld en vertelt op basis van jarenlange ervaring als organisatieadviseur en ondernemer hoe je een creatief klimaat opbouwt.

Tim legt bij de amuses uit hoe je een creatief klimaat ontwikkelt waarin het makkelijker wordt onverwachte verbindingen te maken. Verder verbeeldt hij hoe het zien en proeven van deze onverwachte connecties bijdragen aan een bijzondere organisatie.

96_Carina Benninga

Carina Benninga

Carina Benninga heeft durven dromen en daar niet alleen drie Olympische medailles mee gewonnen, ze heeft er ook andere teams mee laten excelleren. Zij droomde van een toekomst als professioneel hockeycoach in een tijd dat die baan nog helemaal niet bestond. Inmiddels heeft ze in Nederland en Amerika verschillende dameshockeyteams aan medailles geholpen en haar eigen carrière verder ontwikkeld als coach in het bedrijfsleven. Zij heeft mij geleerd hoe je door heel praktisch kleine stapjes te zetten een droom kunt realiseren. Carina deelt haar ervaringen over durven dromen over de toekomst bij de voorgerechten waar visie ontwikkeling centraal staat.

Peter Ros

Peter Ros heeft ooit het bekende losgelaten en alles in het werk gesteld om zijn organisatie Admium creatiever te maken. Van een gesloten organisatie die werkte met op maat gemaakte gesloten systemen voor zijn klanten naar de openheid en open source systemen. Peter vertelt in het hoofdstuk hoofdgerechten, waar het draait om ideeën genereren en oplossingen ontwikkelen, dat loslaten ook betekent dat er dingen mis gaan. Maar het gaat vaker goed en het wordt steeds beter.

Agaath Cleyndert

Agaath Cleyndert, plaatsvervangend directeur Applicatiebeheer en Onderhoud bij de Belastingdienst, vertelt in de nagerechten haar ervaringen omtrent succesvol implementeren van een verandering. Agaath is meteen heel duidelijk. Complexe consultancymodellen aan de kant en met de inzet van je eigen mensen de verandering implementeren.