Elk hoofdstuk van het managementkookboek is doorspekt met mooie voorbeelden van ervaringsdeskundigen. Elk hoofdstuk wordt geopend door een verhaal van een persoon die ik bewonder om zijn krachtige optreden en/of kennis in die betreffende fase van de verandering. Elk hoofdstuk wordt letterlijk door een smaakmaker uitgeleid, namelijk door Andre Gerrits, sterrenkok van ‚t Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht. Naast zijn heerlijke viergangenmenu, deelt hij ook zijn ervaringen als ondernemer en leider van een creatief sterrenteam.

(ANS montage)Ans van Dalen

Ans van Dalen heeft verschillende managementfuncties bekleed bij ING. Ze heeft veel veranderingen meegemaakt, begeleidt en gestuurd. Zij deelt in de inleiding van mijn boek haar ervaringen over wat je wel en beter niet kunt doen als je je medewerkers wilt meenemen om de verandering samen tot een succes te maken. Ik heb in verschillende projecten met Ans samengewerkt en ervaren dat zij de creatieve leider is die duidelijk een doel voor ogen heeft en de kracht in haar team naar boven haalt om de doelen te halen en waar mogelijk te overtreffen. Hoe? Door duidelijk te zijn over waar ze staat en waar ze naartoe gaat. Door mensen vervolgens het vertrouwen en de vrijheid te geven om er op hun best mogelijke manier invulling aan te geven. En door plezier op de werkvloer te promoten, omdat iedereen beter presteert als hij datgene doet waar hij blij van wordt.

26_Nienke Tode-GottenbosNienke Tode Gottenbos

Vet is officieel geen basissmaak en zou daarom geen plek krijgen in mijn managementboek waar ik ruimte geef aan de vijf basissmaken. Maar vet is juist zo’n mooie beeldspraak in het kader van veranderen. Vooral als kosten onder druk staan, is ‘vermageren’ vaak de eerste gedachte. Maar is dat nu wel zo verstandig? Net als in de voeding heeft vet in de organisatie een functie. Verzadigde vetten zorgen voor stabiliteit en stevigheid. Onverzadigde vetten voor vloeibaarheid en flexibiliteit. Een eeuwenoud principe dat in de natuur goed werkt en daarom een mooie bron van inspiratie. Voedingsdeskundige Nienke Tode-Gottenbos vertelt hier alles over in de inleiding van mijn boek. Nienke is kruidengeneeskundige, darmtherapeut en voedingskundige. Ze is iemand die van alles het naadje van de kous wil weten. Ze geeft naast oplossingen ook graag kennis mee om de zelfredzaamheid te vergroten.

Andre Gerrits

André Gerrits is sinds 2009 eigenaar van restaurant ’t Amsterdammertje. Zijn restaurant werd in 2010 bekroond met een Michelin-ster. André kruidt elk hoofdstuk van mijn managementkookboek met zijn ervaringen op het gebied van het starten en runnen van een professionele organisatie. Hij trakteert bovendien in alle volgende hoofdstukken op een gerecht passend bij de menugang.

34_Kees HovinghKees Hovingh

Kees Hovingh werkt als internist-vasculair geneeskundige in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. De internist wordt ook wel gezien als ‘de ‘huisarts in een ziekenhuis’, of ‘puzzelaar’. Kees onderzoekt de patiënt van top tot teen om een zo goed mogelijk beeld te krijgen. Het diagnostisch proces vereist dus een brede blik. Wat heeft het diagnostisch denken van een arts te maken met het nemen van zakelijke beslissingen in organisaties? Alles. Ook in organisaties hebben we er baat bij eerst goed van boven tot onder te onderzoeken waar de pijn vandaan komt. Om duidelijk in kaart te brengen hoe zaken samenhangen. Als je de echte oorzaak wilt aanpakken in plaats van een symptoom te bestrijden, helpt het om diagnostisch te denken. Kees vertelt bij de mise en place hoe dat gaat.

60_Tim Hurson

Tim Hurson

Ik ben er trots op dat Tim Hurson enthousiast was over mijn boek en zijn ervaring hierin wilde delen. Tim heeft namelijk het productief denken-model ontwikkeld en vertelt op basis van jarenlange ervaring als organisatieadviseur en ondernemer hoe je een creatief klimaat opbouwt.

Tim legt bij de amuses uit hoe je een creatief klimaat ontwikkelt waarin het makkelijker wordt onverwachte verbindingen te maken. Verder verbeeldt hij hoe het zien en proeven van deze onverwachte connecties bijdragen aan een bijzondere organisatie.

96_Carina Benninga

Carina Benninga

Carina Benninga heeft durven dromen en daar niet alleen drie Olympische medailles mee gewonnen, ze heeft er ook andere teams mee laten excelleren. Zij droomde van een toekomst als professioneel hockeycoach in een tijd dat die baan nog helemaal niet bestond. Inmiddels heeft ze in Nederland en Amerika verschillende dameshockeyteams aan medailles geholpen en haar eigen carrière verder ontwikkeld als coach in het bedrijfsleven. Zij heeft mij geleerd hoe je door heel praktisch kleine stapjes te zetten een droom kunt realiseren. Carina deelt haar ervaringen over durven dromen over de toekomst bij de voorgerechten waar visie ontwikkeling centraal staat.

Peter Ros

Peter Ros heeft ooit het bekende losgelaten en alles in het werk gesteld om zijn organisatie Admium creatiever te maken. Van een gesloten organisatie die werkte met op maat gemaakte gesloten systemen voor zijn klanten naar de openheid en open source systemen. Peter vertelt in het hoofdstuk hoofdgerechten, waar het draait om ideeën genereren en oplossingen ontwikkelen, dat loslaten ook betekent dat er dingen mis gaan. Maar het gaat vaker goed en het wordt steeds beter.

Agaath Cleyndert

Agaath Cleyndert, plaatsvervangend directeur Applicatiebeheer en Onderhoud bij de Belastingdienst, vertelt in de nagerechten haar ervaringen omtrent succesvol implementeren van een verandering. Agaath is meteen heel duidelijk. Complexe consultancymodellen aan de kant en met de inzet van je eigen mensen de verandering implementeren.